Jätelaki velvoittaa kunnat ylläpitämään kuljetusrekisteriä mm. kuivajätekuljetuksista sekä sako- ja umpikaivojen tyhjennysväleistä. Ekokymppi hoitaa jätelaissa kunnille määrättyjä jätehuollon tehtäviä Kainuun kuntien osalta. Ekokympillä on jätehuollon seurantaa varten rekisteri, johon on kirjattu jätehuollon kiinteistökohtaisia tietoja useita vuosia. Viime vuonna rekisteriin ryhdyttiin tekemään mittavaa päivitysurakkaa, kun kaikille jätehuollon valvonnan piiriin kuuluville kiinteistöille (vakituiset asunnot, loma-asunnot) kirjattiin tieto kiinteistön jätevesihuollon tilanteesta. Etukäteistietoa saatiin kuntien jätevesilaitoksilta, jotka ilmoittivat kaikki kunnallisen jätevesiviemärin asiakaskiinteistöt. Jätehuoltourakoitsijat toimittivat listat kaikista asiakkaistaan, joilla jätevesikaivoja oli tyhjennetty viimeisten vuosien aikana..

Vielä jäi päivitysurakkaa, sillä vajaan 12.000 kiinteistön jätevesijärjestelmästä ei ollut etukäteistietoja. Kiinteistön haltijoille lähetettiin lomake, jolla tiedusteltiin kiinteistön jätehuollon järjestelyitä, myös jäteveden osalta. Tässä yhteydessä on vielä hyvä tilaisuus kiittää kaikkia lomakkeen palauttaneita, sillä palautusprosentti ensimmäisen postituskierroksen jälkeen huikeat 75 %!

Rekisteriin tehtyjen kirjausten perusteella saadaan rajattua ns. kaivorekisteri, johon kirjattujen kiinteistöjen kaivotyhjennyksiä Ekokympin kuuluu tarkastella. Kaivorekisteri on nyt viimeistelyjä vaille valmiina, vain joidenkin kiinteistöjen tietoja puuttuu, ja Puolangan ja Vaalan kiinteistöjen osalta lomakkeiden palautusaika on vielä kesken. Vuoden loppuun mennessä kaivorekisteriin on päivitetty riittävät tiedot.

Jätelain mukainen valvontarutiini lietteiden osalta aloitetaan ensi vuoden aikana. Uudessa jäteasetuksessa määrätään sako- ja umpikaivojen tyhjennysväliksi 1 vuosi. Jokaiselle kaivokiinteistölle lähetetään vuoden alussa asiaan liittyvä tiedote. Kaivorekisteriin tyhjennystiedot kerätään jätehuoltourakoitsijoiden toteuttamista tyhjennyksistä ja suoraan kiinteistön haltijalta, mikäli lietettä ei toimiteta jätevedenpuhdistamoille (omatoiminen lietteenkäsittely). Tyhjennysvälien valvontaa toteutetaan yhteistyössä ympäristövalvonnan viranomaisten kanssa. 

@ Marjut