Alumiinin kierrätys on kannattavaa

Alumiini on maankuoren yleisin metalli. Sitä siis riittää louhittavaksi. Mutta kaikki se alumiini, joka on kertaalleen louhittu maasta, voidaan käyttää aina ja aina uudestaan. Mitä hulluutta onkaan suoltaa käyttöön otettu alumiini jätteeksi ja louhia tilalle uutta maaperästä! Jokainen ymmärtää miten lopullista jälkeä louhinnalla saadaan aikaiseksi maaperässä. Lisäksi louhinta vie 95 % enemmän energiaa kuin kierrätys! Jätevirtojen teollisessa käsittelyssä tehdään lajittelua, jossa jätemassasta saadaan erotettua esim. metalleja erilaisten magneettien avulla. Mutta alumiini hurahtaa näistä prosesseista läpi poltettavaksi tai loppusijoitettavaksi, koska se ei magnetisoi. Pyörrevirtaerottimilla se saadaan pois muun materiaalin joukosta, mutta laitteisto on niin kallis, että se ei ole useinkaan kannattavaa.

Alumiinin kierrätys on kannattavaa. Jokainen meistä voi tehdä suuren ympäristöteon pienellä toimenpiteellä. Lajitellaan alumiini erilleen muusta jätteestä ja toimitetaan se metallinkeräykseen. Metallinkäsittelylaitoksissa on pyörrevirtaerottimet, jotka erottelevat alumiinin pois muun metallin joukosta. Alumiini on saatu takaisin materiaaliksi eikä kaivoksia tarvita.

Tuikkujahti opettaa koululaisia kierrättämään

Marraskuun alusta alkaneen koululaisille suunnatun Tuikkujahdin yksi tavoite on kertoa nimenomaan alumiinin kierrätyksen tärkeydestä. Lapset oppivat leikkimielisen kilpailun kautta lajittelun ja kierrätyksen merkityksen. Sen että pienellä teolla kotona voi pelastaa koko maailman.

TIPS! Huomioi nämä.

Joskus alumiini on tuotteistettu niin, että sitä on vaikea hyödyntää ja saada materiaalina erilleen muusta tuottesta. Tällaisia tuotteita ovat mm. kahvi- ja sipsipussit, joiden sisäpuoli on alumiinia, muutoin muovia. Valitettavasti ei ole vielä teollista menetelmää, jolla tämä alumiini saadaan irroitettua erilleen. Alumiinipussit kuuluvat sekajätteeseen. Kun alumiinia on käytetty kartonkipakkauksessa esim. mehutölkeissä, voidaan kartonki irroittaa teollisessa prosessissa erilleen, joten näiden pakkausten jäteosoite on ekopisteellä kartonginkeräyksessä.

@ Marjut